Nieuws > Zevende plaats bij EK voor rolstoelbasketballers U22

Juli 2012

Zondag 15 juli Nederland - Spanje

Het Nederlands rolstoelbasketbalteam U22 is als zevende geëindigd bij het Europees kampioenschap U22 in Engeland. De jonge selectie van Oranje won vandaag (zondag 15 juli) met 32-37 van Spanje, de eerste overwinning van Nederland tijdens het EK. Gisteren (zaterdag 14 juli) verloor de ploeg van bondscoach Irene Sloof met 34-77 van Frankrijk. Bij winst hadden de Nederlandse rollers kunnen strijden om de vijfde plaats.

EK-2012 U22 Nederland - Spanje

Sloof vertelde na het behalen van de zevende plaats ‘beretrots’ te zijn op haar team. “Hoe deze spelers elke keer weer met verloren wedstrijden zijn omgegaan en zich altijd als groep zijn blijven gedragen op en buiten het veld, heeft voor deze overwinning gezorgd. Alsof ze nooit anders gedaan hebben konden ze op tijd hun rust pakken en zich weer samen opladen voor de volgende wedstrijd. Deze spelers bleven steeds geloven dat er meer in dit team zat. Daarom is de overwinning op Spanje een echt teamprestatie.”

De jeugdploeg van Nederland heeft tijdens dit EK ervaren hoe hoog het niveau in de leeftijdscategorie U22 is. Irene Sloof liet haar ploeg inzien dat dit verschil niet zomaar is ontstaan. ”Rolstoelvaardigheid is essentieel. Eén zijn met je stoel is op deze leeftijd bij andere landen een gewoonte. Deze groep heeft dezelfde potentie als alle andere landen hier op dit kampioenschap, maar dit vereist trainingsarbeid en uren maken. Deze ervaring is in zoveel opzichten goed geweest voor dit jonge team.”

Nederland - Frankrijk 34-77 (5e t/m 8e plaats):
Oranje begon scherp aan de wedstrijd. Slordigheden bij het breken van de Franse press zorgde voor een kleine achterstand (14-21) na het eerste kwart, waarna Nederland in de tweede periode compleet wegzakte. Balverlies leidde tot makkelijke scores voor Frankrijk. De Nederlandse ploeg verloor zichzelf, de spelers vergaten de afspraken en bij de rust stonden de Fransen al 25 punten voor: 16-41. Heel even was coach Irene Sloof bang dat haar team mentaal zou knakken, maar toch raapten de rollers van Oranje zich bij elkaar. Ze pakten de draad toch weer op konden via een goed vierde kwart het duel toch op een goede manier afsluiten.

Download statistics Nederlnad - Frankrijk hier

Spanje – Nederland 32-37 (7e/8e plaats):
EK-2012 U22 Nederland - SpanjeDe in Oranje spelende Nederlandse ploeg moest al om negen uur aan de slag. Het eerste kwart hadden de Nederlanders veel moeite met het afmaken van de kansen, omdat er te veel van buiten werd geschoten. De kracht van dit Oranje U22 ligt onder het bord, maar daar kwam de bal te weinig. Het tweede kwart herstelde Nederland zich enigszins, toch ging de ploeg met 21-16 achterstand naar de kleedkamer. Sloof hamerde er in de rust nog maar eens op als team te blijven spelen. Die boodschap kwam over, want de Nederlandse rollers knokten in het derde kwart als leeuwen voor elke bal. Vooral onder het bord werd er gretig gescoord. Oranje kwam gelijk (22-22) en keek daarna nooit meer om. Met de zege in zicht waren er nog wel wat slordigheden, maar de overwinning kwam niet meer in gevaar

Download statistics Nederland - Spanje hier

Uitslagen Oranje bij EK U22 in Stoke Mandeville 

Einduitslagen EK U22 in Stoke Mandeville 
Dinsdag 10 juli: Nederland Duitsland 34-77
Woensdag 11 juli: Groot-Brittannië - Nederland 71-22
Donderdag 12 juli: Nederland - Italië 35-60
Vrijdag 13 juli: Zweden - Nederland (kwartfinale) 69-32
Zaterdag 14 juli: Frankrijk - Nederland (5e t/m 8e plaats) 77-34
Zondag 15 juli: Spanje - Nederland (7e/8e plaats) 32-37
 Einduitslag EK-2012 U22facebookhyvestwittergoogle pluslinkedin

Bekijk mijn laatste video!